026-3707511
Al meer dan 20 jaar actief in Afrika
Uw luxe privéreis geheel op maat
Variëteit aan wild- en natuurparken
Luxe lodges en camps
Advies uit eigen ervaring
« Terug

Zambia

Zambia heeft drie seizoenen. December tot april: warm en nat, mei tot augustus: koel en droog, september - november: heet en droog. De gemiddelde temperaturen in de zomer variëren van 25 - 35 graden. In de winter liggen de temperaturen tussen de 6 en 24 graden. Er zijn dus verschillen per periode:

  • juni - augustus: Dit zijn de ‘koudste’ maanden waarbij de dagtemperatuur voor het maken van safari’s aangenaam is, ongeveer 25 - 28 graden. De temperatuur kan ’s nachts en in de vroege ochtend dalen naar 5 - 8 graden. Deze periode is het meest populair met name door de vakanties in Europa.
     
  • september - oktober: De temperaturen stijgen en het landschap wordt nog droger. Het wild concentreert zich meer en meer rondom waterbronnen. Men kan zeggen spreken van de beste periode voor big game safari’s. De temperatuur kan in oktober oplopen tot 35 - 39 graden, hetgeen niet voor elke reiziger geschikt is.
     
  • november - maart: De maanden staan bekend als de ‘green season’, wanneer de regens arriveren. Gedurende de dag zijn de temperaturen zijn nog steeds warm, variërend van 30 - 33 graden. Bij regen kan de temperatuur dalen naar 16 - 18 graden. De regens vallen meestal in korte, spectaculaire onweersbuien, wat safariactiviteiten kan onderbreken. Tussen de regens zijn er namelijk langere periodes van droogte. In deze periode krijgen de meeste dieren jongen. Er is een klein aantal camps open omdat sommige wegen in de parken onbegaanbaar worden.
     
  • april - mei: Deze maanden zijn mooie maanden met een strak blauwe lucht en een fris groen landschap. Nachttemperaturen dalen waardoor de temperaturen overdag warm zijn, en de avonden en nachten aangename verkoeling brengen. Wegen in de parken drogen al uit waardoor deze beter begaanbaar worden voor de safarivoertuigen.


Wanneer zijn de Victoria Falls het best te bezoeken?

De watervallen zijn in volle glorie te zien als de stroming snel is. Ze zijn van dichtbij te bekijken als de stroming langzaam is. Wanneer is de stroming snel? Dit is in de periode mei-juni. De waterval zal dan een breedte van 1,7 km kunnen bereiken langs de Zambezi rivier. Het water stort van een hoogte van 108 meter naar beneden. In deze tijd zijn de meeste uitkijkpunten te nat en is regenkleding een must. Door de mist is het moeilijk om foto’s te maken. De beste manier om de watervallen te bewonderen is vanuit de lucht. Wanneer is de stroming langzaam? Dit is in de periode oktober-december. Gedurende deze periode zullen de watervallen opbreken in 7 kleine watervallen. In deze tijd zijn er veel activiteiten te ondernemen. Een van de activiteiten is zwemmen bij de 'Devil’s swimming pool', waarbij er op de rand van de waterval kan worden gezwommen. Misschien wel de beste tijd om de Victoria Falls te bezoeken, is gedurende de periode juli-september. Dan zijn de weersomstandigheden het meest ideaal en is er een goed zicht vanaf de uitkijkpunten. Bij het plannen van de reis is het belangrijk om op het volgende te letten. Het regenseizoen is van eind november tot begin april. De rest van het jaar is de droge periode.

ZAMBIA REIZEN

Vraag vrijblijvend een offerte aan